Mandľové plátky najprv nasucho opražíme na panvici, aby chytili ešte lepšiu a výraznejšiu chuť a vôňu. Potom ich pomelieme na čo najjemnejšie, aby nám vznikla múka.
TIP: Použiť môžeme aj mandľovú múku. Bábovka bude trošku jemnejšia a vláčnejšia. My máme radi trošku výraznejšiu chuť mandlí.
Vytvorenú mandľovú múku zmiešame s vanilkovým cukrom, trstinovým cukrom a sódou bikarbónou. Ďalej pridáme roztopené maslo, tvaroh a žĺtky. Poriadne premiešame. Nakoniec pridáme sneh vyšľahaný z bielkov a zľahka vmiešame do cesta.
Vylejeme do vymastenej bábovkovej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým špajľa po zapichnutí nebude čistá. Pečieme na 175 stupňov cca 45 minút.
Táto bábovka je kalorickejšia oproti „klasickej babičkinej bábovke“ najmä vďaka mandliam. Obsahuje však oveľa menej sacharidov. Mandle obsahujú cukor v nízkych koncentráciách a majú taktiež nízky glykemický index, preto sú vhodné aj pre diabetikov. Naproti tomu je nabitá bielkovinami, vlákninou a mononenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré v ľudskom tele pomáhajú znižovať koncentráciu nezdravého LDL cholesterolu.
Pre porovnanie 1 kúsok „klasickej bábovky“ obsahuje iba necelé 4g bielkovín, mandľová bábovka obsahuje vyše 11g! Zároveň obsahuje „klasická bábovka“ až 28g sacharidov, pri tejto mandľovej bábovke je to iba polovica (14.8g).
Kuk tabuľku nižšie
*z receptu máme približne 16ks