Najprv si pripravíme kvások: mlieko dáme do hrnca spolu s medom a jemne zohrejeme, aby sa med rozpustil.
TIP: Mlieko je iba jemne zohriate, nesmie byť horúce, inak zabijeme kvasnice a cesto nám nevykysne.
Do zohriateho mlieka rozmrvíme droždie a necháme ho vzísť cca 10 min.
Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky, pridáme soľ a zamiešame. Do múčnej zmesi pridáme nasekané orechy a brusnice.
Keď je kvások pripravený, pridáme ho do sypkej zmesi spolu s vajcom a rozpusteným maslom. Vypracujeme cesto (môžeme použiť robota). Miesime 5-10 minút tak, aby sme vypracovali vláčne cesto. Ak sa cesto moc lepí, pridáme ešte trochu múky.
Poriadne premiesené cesto necháme vykysnúť približne hodinu, avšak minimálne 45 minút.
Po vykysnutí cesto ešte chvíľu premiesime a rozdelíme na 7 rovnakých dielov. Každý kúsok chvíľu ešte spracujeme a ručne vyvaľkáme na hrubší valček s dĺžkou približne 35 cm. Prvé štyri prenesieme na plech pokrytým papierom na pečenie a upletieme z nich spodný diel vianočky podľa postupu nižšie.
Spodný diel vianočky (vrkoč zo 4 valčekov):
Valčeky na začiatku spojíme. Chytíme valček, ktorý je vľavo a prepletieme ním ostatné valčeky smerom doprava postupom pod prvým valčekom – nad druhým valčekom – pod tretím valčekom. Predtým prvý – teraz posledný valček sa nám dostal na koniec. Tento postup opakujeme s ďalším valčekom, ktorý je teraz na ľavej strane. Postup opakujeme až do konca a nakoniec spojíme všetky konce k sebe.
Vrchný diel vianočky (vrkoč z 3 valčekov):
Valčeky na začiatku spojíme a upletieme klasický vrkoč – krajnými valčekmi prekladáme vždy stredný valček (vždy nad). Na konci valčeky spojíme.
Vrkoč z 3 valčekov uložíme na spodný už upletený diel vianočky. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte 30 min vykysnúť.
Tesne predtým ako vianočku dáme do rúry, potrieme rozmiešaným vajíčkom (alebo žĺtkom zriedeným s vodou).
Pečieme na 170° bez ventilátora na spodnej časti rúry (nie v strede, ale o jednu mriežku nižšie). Pečieme približne 25 minút.
*z receptu je približne 35 kusov